​Pågående utbrott av ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1) i Europa

Situationen är stabil men kräver försiktighet. Våra hästar tempas dagligen och vi följer utvecklingen noga. Obehöriga har ej tillträde i stallet.

På grund av flera utbrott av ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1) bland hästar under februari och mars 2021 i Sverige och utlandet, bedömer SVA att det nu är ökad risk för spridning av viruset. Den högsta risken för smittspridning har de hästar som reser mellan evenemang. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd. Ett större utbrott med EHV-1 med feber och/eller nervsjukdom har konstaterats på en stor hopptävling som pågått under februari månad 2021 i Valencia, Spanien. Några hundra hästar som varit på denna tävling och som kan ha exponerats för virus har redan lämnat området till olika platser i Europa. Smitta med koppling till utbrottet har sedan konstaterats i ett flertal länder inklusive Sverige. Ett hundratal hästar från flera nationer hålls för närvarande i karantän på det spanska tävlingsområdet. Även en annan stor ryttartävling i Spanien (Sunshine Tour i Vejer de la Frontera med ett tusental deltagande hästar) har isolerat hästar på tävlingsplatsen samt på andra ställen på grund av sjukdom med feber och/eller nervsjukdom. I Sverige har vi samtidigt flera konstaterade fall av virusabort med feber, nervsymtom eller kastning som inte har koppling till utlandsresor, så det är ett generellt råd att vara noggrann med smittskyddet. Läs mer och följ utvecklingen i Sverige på SVAs hemsida.  På Svenska Ridsportförbundets hemsida finns uppdaterad information avseende tävlingsverksamhet samt råd till hästägare. FEI, det internationella ridsportförbundet, har samlat information om läget i Europa och de drabbade tävlingsplatserna här. Denna sida uppdateras kontinuerligt.

Tillbaka

Kort om UPH

UPH står för kvalitetssäkrande av terapeuter inom hästutbildning, hundutbildning samt humanutbildning. Vårt mål är att fackkunnigt folk med förtroende ska kunna vända sig till av UPH utbildade elever och få adekvat behandling. Våra utbildningar är under statlig tillsyn, sk Konst-och kulturutbildningar med vissa andra; Canineopat, Equiopat samt Friskvårdskonsulentutbildningarna.

”icon””icon”

Kontakta oss / Besök oss

Okome Backagård 228, 311 65 Vessigebro


E-post: info@uph.nu

Öppettider:
Mån-fre 8.00-16.00

Telefon:

Frågor om utbildning: 0703-940 440
Veterinär: 0703-940 410
Linda: 0703-940440
Ledning/ Marknad
Carola: 070-3064710
Ekonomi/Administration

Lone: 070-3940410
Michaela: 0707-512379
Marie-Louise: 0702-400236

© 2021 UTBILDNINGSCENTRUM FÖR HÄST/HUND OCH HUMANVÅRD