16 Feb 2016 

Marie-Louise skriver om ljusterapi såsom laser mm

Dags för ett litet inlägg om ljusterapi och närmare bestämt Laser. LASER är en förkortning av Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation och stimulerad emission är något Einstein är upphovsman till.

Laser används till allt möjligt från operationer till att skära stål industriellt. Och det är alltså bara ljus. Men det är ett väldigt koncentrerat, välordnat, enfärgat ljus - alla ljusvågor har samma längd och ljuset ligger i fas dvs alla toppar och dalar infaller samtidigt. Man säger att laserljuset är monokromt ( enfärgat) och koherent ( ligger i fas) och det har väldigt liten spridning. Jag ska inte tråka ihjäl er med fysiken, den sparar jag till eleverna, utan jag nöjer mig med att berätta vad man kan använda den till.

Lasern vi jobbar med faller inom kategorin LLLT; Low Level Laser Therapy och här hamnar lasrar med en uteffekt på upp till 500 mW. Dessa har en biostimulerande effekt. Det finns en övertro på Laser, men den gör inga underverk. Den hjälper kroppens egen läkning på traven och den har goda effekter på väldigt många olika problem. Ja men vad gör den då? Laserljuset har störst effekt på cellnivå; den ökar cirkulationen, den ökar cellernas energiproduktion, den hjälper immunförsvaret genom att främja de vita blodkropparnas aktivitet och snabbar på cellförnyelsen genom att påverka RNA och DNA syntesen. Så laser kan användas för att behandla inflammationer i muskler, senor och leder. Man kan behandla ödem, hudproblem som hotspot, exem, sårskador och öroninflammationer. Frakturer och neuralgier svarar också bra. Laserljuset har också en avslappnande effekt på musklerna och man kan bli lite trött efter behandlingen. Många tror att lasern jobbar med värme och den höjer visserligen temperaturen i området med en halv grad ungefär, men även om det kan vara välgörande så är det inte värmen som ger effekten utan effekten beror på energin som ljuset frigör i cellerna och den ökade cirkulationen.  Fördelar: Behandlingen är helt smärtfri. Den är dessutom smärtlindrande, men precis som vid elektroterapin kan en smärtreaktion uppstå när läkningsprocessen går igång. Behandlingen är väldigt " snäll" i brist på bättre ord, och man kan sätta in laser väldigt tidigt efter en skada. Nackdelar: Behandlingen måste upprepas ganska tätt för att man ska få optimalt resultat. Jag har träffat hundägare vars hund har blivit behandlad en eller ett par gånger med laser för någon ryggåkomma och sedan har den friskförklarats - så fungerar det tyvärr inte.  Kan som avslutning berätta om lasern som sårläkare, och här är den faktist oslagbar. En hundägare kom till mig för att hunden hade skurit sig tvärs över den stora trampdynan. Såret var nästan en centimeter brett i bakkant. Alla vet hur svåra sår i trampdynan är. Hunden hade gått en vecka med bandage och det hade inte läkt alls. Jag förstår att man som ägare känner sig lite skeptisk när terapeuten lyser på såret i två minuter och sen får man åka hem igen- kan det verkligen fungera? När vi hade behandlat i tre dagar kunde man se att såret började sluta sig framtill och då pausade vi en dag. Därefter behandlade vi tre dagar till och då var såret läkt. Detta var en ganska ung hund och man brukar säga att unga individer läker lika bra utan laser men jag har aldrig sett ett trampdynesår läka så fort. Annars får man dom största effekterna på äldre individer som börjar bli lite nedsatta eller på individer där immunförsvaret är lite svagt. Var rädda om er och vovvarna där ute i kylan!

Kort om UPH

UPH står för kvalitetssäkrande av terapeuter inom hästutbildning, hundutbildning samt humanutbildning. Vårt mål är att fackkunnigt folk med förtroende ska kunna vända sig till av UPH utbildade elever och få adekvat behandling. Våra utbildningar är under statlig tillsyn, sk Konst-och kulturutbildningar med vissa andra; Canineopat, Equiopat samt Friskvårdskonsulentutbildningarna.

Kontakta oss / Besök oss

Ekängen 103, 311 51 Ätran
Okome Backagård 228, 311 65 Vessigebro
Hotellvägen 6, 311 63 Älvsered
Centrumvägen 3, 311 63 Älvsered 


E-post: info@uph.nu

Öppettider:
Mån-fre 8.00-16.00

Telefon:

Frågor om utbildning: 0703-940 440
Veterinär: 0703-940 410
Linda: 0703-940440
Ledning/ Marknad
Jeanette: 0703-474822
Ekonomi/Administration

Lone: 070-3940410
Michaela: 0707-512379
Marie-Louise: 0702-400236

© 2020 UTBILDNINGSCENTRUM FÖR HÄST/HUND OCH HUMANVÅRD