16 Feb 2016 

Marie-Louise berättar här om electroterapi. Intressant läsning!!

När det gäller våra behandlingsmetoder så finns det en favorit för mig och nu drar alla elever på munnen, för dom vet vad som kommer här näst. Just det. Inlägget skall handla om elektroterapi.

Elektroterapi är en vedertagen och fungerande behandlingsmetod som bygger på att kroppen är ett elektriskt system - nervsignaler till exempel är elektriska impulser. Många av salterna som är lösta i kroppsvätskorna är dessutom i jonform och leder alltså elektricitet. 

Elektroterapin är lite bortglömd i väst, förmodligen för att vi har mycket större resurser i sjukvården men den är större österut och tyskarna är också väldigt duktiga på detta. Nåväl, när man nämner ordet elektroterapi så finns ofta ett visst motstånd hos ägaren på grund av att det är något man inte har provat och det enda man associerar till är känslan när man tar i ett elstängsel. Den känslan har inget med elektroterapi att göra. Det är en helt smärtfri behandling och det enda man upplever är en svag surrande känsla. Hundarna/ hästarna slappnar ofta av helt och hållet och tycker det är skönt. Om man har testat elbehandling så har man som regel provat TNS/TENS som smärtlindring. Den är inte heller jämförbar med våra diadynamiska strömmar eftersom den är en kraftigt retande ström med fyrkantig kurva och det känns. Den smärtlindrar bra men egentligen bara medan strömmen är igång.Vad gör elektroterapin?
1. Den är en väldigt bra smärtlindrare. Speciellt galvanströmmen är som en elektronisk värktablett. Ibland är det en stor fördel att slippa det onda, för när man har ont rör man sig så konstigt för att avlasta det onda.
2. Den är muskelavslappnande. Detta är en stor fördel när vi jobbar med djur. En riktigt stel muskel är nästan omöjlig att massera loss för det gör ont. För en människa kan man förklara att du får bita ihop för detta kommer att bli bra sen, men det går inte med ett djur. Hunden kan lika gärna bita ihop runt din hand. 
3. Den släcker inflammation. Nu betyder inte det att inflammationen är borta efter behandlingen, utan elen snabbar på förloppet så skadan läker ut snabbare. I motsats till tabletter som bara dämpar inflammation. Så den är enastående på att behandla kroniska inflammationer där läkningen har stannat av. Ni vet dom här problemen där man har ont i nacken till exempel och så tar man en tablett eller vilar en dag och så funkar det en dag till, men minsta lilla påverkan gör att det blossar upp igen. Hur då? Jo, elen ökar cirkulation, bättre blodtillförsel till området och bättre borttransport av slaggprodukter. Den rättar till spänningen i cellmembranet vilket gör att näringsämnen kan ta sig igenom smidigare och cellen mår bättre. Den stimulerar immunförsvaret.
4. Den förbättrar också ledningshastigheten i nerverna. Så fördelen är att man kan behandla hur smärtsamma åkommor som helst och skadan läker ut fullständigt. Den hjälper kroppens egen läkning och är helt utan biverkningar, bortsett från en eventuell, tillfällig, smärtökning när läkningsprocessen går igång. Vi kan hjälpa till med behandling av sådant man inte kan behandla med massage; leder, senor, muskelbristning. Vi kan minska svullnader och når djupt liggande muskler. Tänk nu på att jag rekommenderar inte elektroterapi istället för veterinär utan som komplement. Det är alltid bäst att veta vilken typ av skada det handlar om så man behandlar rätt. Så om möjligheten ges - testa dom diadynamiska strömmarna. Det är en makalös manick. Ha en skön dag hälsningar Marie-Louise

Kort om UPH

UPH står för kvalitetssäkrande av terapeuter inom hästutbildning, hundutbildning samt humanutbildning. Vårt mål är att fackkunnigt folk med förtroende ska kunna vända sig till av UPH utbildade elever och få adekvat behandling. Våra utbildningar är under statlig tillsyn, sk Konst-och kulturutbildningar med vissa andra; Canineopat, Equiopat samt Friskvårdskonsulentutbildningarna.

”icon””icon”

Kontakta oss / Besök oss

Okome Backagård 228, 311 65 Vessigebro


E-post: info@uph.nu

Öppettider:
Mån-fre 8.00-16.00

Telefon:

Frågor om utbildning: 0703-940 440
Veterinär: 0703-940 410
Linda: 0703-940440
Ledning/ Marknad
Carola: 070-3064710
Ekonomi/Administration

Lone: 070-3940410
Michaela: 0707-512379
Marie-Louise: 0702-400236

© 2021 UTBILDNINGSCENTRUM FÖR HÄST/HUND OCH HUMANVÅRD