Månadens elev Linéa Hellberg

09 Mar 2016

​Linéa Hellberg heter jag, är född 1990 och kommer från Ulricehamn. Jag läser första året till Equiopat här på UPH och ska även utbilda mig till Equipmentcoach till hösten.

Hur började mitt hästintresse? Jag hade inga hästintresserade föräldrar, men började tjata redan som liten om att jag ville rida. Den första ”ponnyn” jag hade var en stor fransk röd gris, sedan fick baggen Sixten stå ut med att ha mig på ryggen ibland när han blev ledd. 

När jag fyllde 6 år fick jag börja rida på ridskola och när jag var 11 år fick jag min första riktiga ponny, ett gotlandsruss som var uppfödd på Kolmårdens djurpark och som var rätt less på barn. ”Nessan” hade jag i knappt ett år innan vi letade efter en annan ponny. Jag ville börja tävla i hoppning och det ville inte Nessan. Hon hoppade gärna ett hinder, men inte flera i rad, och ibland var det bättre att bara stå vid utgången eller lägga sig ner och rulla med mig på, tyckte hon. (Idag undrar jag ju lite hur hon mådde…) 

Jag var mycket sjuk som barn, hade magproblem och kunde därför under långa perioder inte rida alls. Detta gjorde att jag spenderade många timmar ute i hagen och bara tittade på och umgicks med hästarna. Under gymnasietiden hade jag 6 egna hästar och red också hästar åt andra. Jag har tävlat lättare klasser i dressyr, hoppning och fälttävlan och sedan 2008 mest ägnat mig åt uppfödning i liten skala samt ridit in och hoppat in hästar och ponnyer. Idag har jag 3 egna; två hingstar på 3 och 4 år och ett sto som är 6 år. Varför valde jag då den här utbildningen? Jag har läst 1,5 år på naturbruksgymnasium inriktning häst och sedan fullföljt ett 3-årigt Naturvetenskapligt gymnasieprogram. Jag har också läst 6 månader på utbildningen till Byggingenjör och arbetat inom äldreomsorgen innan jag bestämde mig för att satsa på hästarna fullt ut. 

Mitt 6-åriga sto har jag egentligen att tacka för valet av utbildning. Det har varit en väldigt lång resa med henne med skador och sjukdomar längs vägen. I nästan 3 år har vi sökt hjälp hos olika veterinärer och kliniker och fått alla möjliga domar. Vi brukar skoja om att hon nog varit katt i sitt tidigare liv och inte utnyttjat alla liven. Hon har haft lunginflammation, hovledsinflammationer, kotledsinflammationer, knäledsinflammationer, höjdskillnad i bäcken, roterade ländkotor osv. Listan kan göras lång. Vi har mötts av både fantastiska veterinärer och fysioterapeuter längs denna resa men också en hel del oförståelse bland personer som tyckt att jag ska skicka hästen på tillridning och att hon är ”dum”. Hösten 2014 hittades en förklaring till de återkommande ledinflammationerna - en lös benbit i en kotled och denna hade missats på tidigare röntgenplåtar. Dagen efter opererades hon och idag är hon friskförklarad och beter sig också normalt i ridningen igen. Resan har dock varit lång vad gäller rehabiliteringen och den är inte över än. 

Någonstans mitt i allt elände så insåg jag att det finns ett behov av djupare kunskap vad gäller hästens muskulatur och biomekanik ute i landet, så även på klinikerna. Så en dag fick jag syn på UPH:s hemsida och började läsa om vad en Equiopat arbetar med. Jag tyckte det lät så intressant så jag valde att börja studera till det, och jag har inte ångrat mig en dag! Mitt mål och min vision i företaget, som är under uppstart, är att få en maximal hästvård. Detta genom att ha ett nära samarbeta med veterinär, hovslagare, kiropraktor, tränare etc. för att få ett helhetstänk kring varje enskilt häst. Ingen kan vara bäst på allt! Självklart så spelar även ryttarens/kuskens egna kroppsliga problem in, men den biten vill jag överlåta till någon med djupare kunskap om människans rörelsemekanik.Hur fungerar mitt studieupplägg?Jag masserar i snitt ett 20-tal hästar mellan varje seminarium, jag försöker att ta så många hästar som möjligt för att det ska sätta sig i fingertopparna. Jag har valt att inte arbeta med något annat under utbildningen, som är en heltidsutbildning, utan satsar fullt på massagen och studierna. Jag tycker att det fungerar bra. Vi elever får ett stort stöd av lärarna på skolan, bra instuderingsmaterial, studiematerial och fantastiskt intressanta lektioner – både i de praktiska momenten och i teorin. Lärarna på skolan är mycket kompetenta och intresset för att vi elever ska lyckas och lära oss är stort. Att skolan också är godkänd av staten ger en ökad seriositet och en trygghet till oss elever samt våra kunder, därför kan jag också rekommendera utbildningarna vidare till de som är intresserade! 

Vänliga hälsningar,   
Linéa/MaxiHorseCare

Kort om UPH

UPH står för kvalitetssäkrande av terapeuter inom hästutbildning, hundutbildning samt humanutbildning. Vårt mål är att fackkunnigt folk med förtroende ska kunna vända sig till av UPH utbildade elever och få adekvat behandling. Våra utbildningar är under statlig tillsyn, sk Konst-och kulturutbildningar med vissa andra; Canineopat, Equiopat samt Friskvårdskonsulentutbildningarna.

Kontakta oss / Besök oss

Okome Backagård 228, 311 65 Vessigebro
Hotellvägen 6, 311 63 Älvsered
Centrumvägen 3, 311 63 Älvsered 


E-post: info@uph.nu

Öppettider:
Mån-fre 8.00-16.00

Telefon:

Frågor om utbildning: 0703-940 440
Veterinär: 0703-940 410
Linda: 0703-940440
Ledning/ Marknad
Jeanette: 0703-474822
Ekonomi/Administration

Lone: 070-3940410
Michaela: 0707-512379
Marie-Louise: 0702-400236

© 2020 UTBILDNINGSCENTRUM FÖR HÄST/HUND OCH HUMANVÅRD